Gezond eetpatroon - tussendoortjes
Tussen de maaltijden door eet je best een tussendoortje. Zo voorkom je grote honger bij de hoofdmaaltijden. Grote honger gaat ervoor zorgen dat je gulzig begint te eten, wat het voor je lichaam moeilijk maakt om alles te verwerken. Vaak leidt dit ook tot "overeten" en het teveel aan brandstof wordt omgezet in vet.
Voorbeelden van tussendoortjes:
- granenreep
- Fruit(salade)
- Yoghurt
- Soep
- Cake
- Koekje
- Wafel
- ...
Voormiddag
Tussen je ontbijt en middagmaal kun je gaan voor een tussendoortje met wat meer calorieën, indien gewenst. Je hebt nog meer dan een halve dag voor de boeg en dus nog ruim de kans om deze brandstoffen te gebruiken.
Houd bij de keuze van je tussendoortje rekening met je planning voor de rest van de dag. Heb je niet de kans om veel te bewegen, kies dan een caloriearm (calorieën = energie) tussendoortje (granenreep, fruit, yoghurt, soep, ...). Maar als je nog veel gaat bewegen, kan het zeker geen kwaad om te gaan voor een calorierijk tussendoortje (cake, koekje, wafel, ...)
Namiddag
Tussen je middag- en avondmaal kies je voor een tussendoortje dat je net genoeg energie geeft om vol te houden tot het avondmaal. Kies hier dus voor een caloriearm tussendoortje (granenreep, fruit, yoghurt, soep, ...), want de dag zit er bijna op.
Uitzondering: als je nog intensieve sport op het programma hebt staan voor de late namiddag of avond, dan kun je natuurlijk wel kiezen voor een calorierijk tussendoortje.
Overdrijf niet
Het is de bedoeling dat je het merendeel van je energie haalt uit je maaltijden. Zorg er dus voor dat je tussendoortjes niet meer calorieën bevatten dan je maaltijden, want dan ben je verkeerd bezig. Tussendoortjes zijn geen volledige maaltijden, ze zijn bedoeld om de tijd tussen je maaltijden te overbruggen. Houd er altijd rekening mee dat je naarmate de dag vordert steeds minder energie nodig hebt. Zorg er dus voor dat je tussendoortje in de namiddag minder calorieën bevat dan je tussendoortje in de voormiddag.