Vitaminen
Hoewel vitaminen geen energie leveren, zijn ze niet weg te denken uit een gezonde voeding.
Ons lichaam heeft ze nodig, weliswaar in kleine hoeveelheden, om normaal te kunnen functioneren. Aangezien ons lichaam ze niet in voldoende mate zelf kan aanmaken, moeten we er dus voor zorgen dat we voldoende vitaminen opnemen via onze voeding.
Er zijn 2 groepen vitaminen, namelijk vetoplosbare en wateroplosbare vitaminen.
De vetoplosbare vitaminen zijn oplosbaar in vet en olie.
Wateroplosbare vitaminen (C en B) zijn oplosbaar in water en gaan gemakkelijk verloren bij het wassen en koken van voedingsmiddelen.
Stofwisseling
Vitaminen worden opgenomen ter hoogte van de dunne darm. Voor vetoplosbare vitaminen gebeurt dit naar analogie zoals de opname van vetten. Hiervoor hebben we dus vet in de voeding en galzouten in de dunne darm nodig.
Functies
Ons lichaam zet vitaminen om in actieve bestanddelen die we regulerende stoffen noemen omdat ze de stofwisseling regelen. Hierbij heeft elke vitamine zijn eigen taak.
Botstofwisseling
- Calciumstofwisseling: vitamine D
- Aanhechten van koolstofdioxide aan osteocalcine: vitamine K
- Synthese van eiwitten die betrokken zijn bij de botvorming: vitamine D
Mineralenstofwisseling
- IJzerstofwisseling met vitamine B2 en C
- Stofwisseling van calcium en fosfor met vitamine D
Neurologisch
- Psychologisch functioneren: biotine en vitamine B11
- Prikkelgeleiding van de zenuwcel: vitamine B1
- Werking van neurotransmitters (overdrachtsstoffen): vitamine B6
- Hersenontwikkeling: vitamine B6 en B12
- Cognitief vermogen: vitamine B12
- Zenuwstelsel: vitamine B2
Vitaminestofwisseling
- Vitamine E bevordert de opname van vitamine A
- Vitamine B6 is betrokken bij de omzetting van tryptofaan in niacine
Fysiologische processen
- Immuniteit: vitamine B6, C, A, E en D
- Celdeling: vitamine B12 en D
- Bloedstolling: vitamine K en E
- Ontstekingsremmend: vitamine D
- Voortplanting en vruchtbaarheid: vitamine A
- Vorming van rodopsine en zien bij schemerlicht: vitamine A
- Genexpressie: vitamine A, D en E
- Groei en ontwikkeling: vitamine A en andere
- Celdifferentiatie: vitamine A en D
Co-enzyme (vertering, synthese en omzetting van macronutriënten)
- Synthese van vetzuren: vitamine B5 en biotine
- Stofwisseling van eiwitten: vitamine B6, B2, B11, B12 en biotine
- Gluconeogenese: biotine
- Koolhydraatstofwisseling: vitamine B3 en B1
- Vetstofwisseling: vitamine B2 en B3
- Energiestofwisseling: vitamine B1, B2, B3 en B5
- Vertering: vitamine B3 en biotine
Stofwisseling van andere stoffen
- Synthese neurotransmitters: vitamine C
- Cholesterol: vitamine B5
- Homocysteïne: vitamine B6, B11 en B12
- Bloedstollingsfactoren: vitamine K
- Hormonen: steroïdhormonen - vitamine A en C
- DNA- en RNA-synthese: vitamine B11 en B12
Bloedaanmaak
- Vitamine C, B2, B6, B11 en B12
Antioxidant:
- Vitamine B2, C, E en betacaroteen
Weefselstructuren
- Collageen (bindweefsel): vitamine C
- Stevigheid en botmineralisatie: vitamine D
- Gezonde huid: meeste vitaminen van het B-complex, vitamine B3, B6 en A
- Celmembraan: vitamine E
- Spiermassa: vitamine D
- Controle vorming van botten en kraakbeen: vitamine C
- Integriteit epitheelcellen (slijmvliezen cornea, huid en darmen): vitamine B2, A en biotine
Bronnen
A en betacaroteen
Eierdooier, vette
vis, volle melk en volle zuivelproducten, kaas, boter, vet, vlees,
lever
Toegevoegd aan margarines, bakboter, ...
Betacaroteen: gele, rode, oranje en groene groenten en vruchten
B1
Volkoren graanproducten, aardappelen, melk, zuivelproducten, groenten, fruit, vlees, vleesvervangers
B2
Zie vitamine B1
B3
Eieren, vlees, vis, zuivelproducten, groenten, graanproducten
B5
Zie andere B-vitaminen
B6
Noten, pinda's, groenten, fruit, melk, melkproducten, volkoren graanproducten, aardappelen, vlees, vleesvervangers
Biotine
Zie andere B-vitaminen
B11
Melk, zuivelproducten, vlees, vleesvervangers, groenten, fruit, volkoren graanproducten, aardappelen, bladgroenten
B12
Enkel in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
Inactieve vormen terug te vinden in algen, zeewier.
C
Groenten, fruit, aardappelen
D
Eierdooier, vette vis, volle melk, volle zuivelproducten, kaas, boter, lever, vet, vlees
Toegevoegd aan margarines, bakboter, ...
E
Zonnebloemolie, tarwekiemolie, noten, zaden, volkoren graanproducten, groenten, fruit
Toegevoegd aan margarines, olie, bakboter, ...
K
Sojaolie, olijfolie, groene groenten (koolsoorten, broccoli, spinazie), volkoren graanproducten, dierlijke voedingsmiddelen (beperkt).
K1 = plantaardige oorsprong
K2 = dierlijke oorsprong
Relatie tot gezondheid
Oorzaken van vitaminetekorten
Vitaminetekorten worden voornamelijk veroorzaakt door onvoldoende inname via de voeding. Bijvoorbeeld bij een slechte kwaliteit door te eenzijdige voeding, onvoldoende eten of verlies door bewarings- en bereidingswijze van de voedingsmiddelen.
Verder kan een tekort ook veroorzaakt worden door een (tijdelijk) verhoogde behoefte, verminderde biobeschikbaarheid (uitwendige factoren als roken, medicatie,... / inwendige factoren als ziekte / verhoogde verliezen) of verlaging van de werkzaamheid (onvoldoende omzetting in actieve vorm of onvoldoende vorming).
Risicogroepen voor vitaminetekorten:
- Veganisten
- Alcoholisten
- Chronische medicijngebruikers
- Jongeren
- Rokers
- Baby's, prematuren
- Ouderen
- Personen met een donkere huidskleur
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
- Chronisch zieken met een slechte voedingstoestand
- Personen die extreem diëten
Bij een tekort aan vitaminen verlopen de afbraak- en opbouwprocessen onvolledig.
Voorbeelden van verschijnselen bij een vitaminetekort
- Depressie: vitamine B1 en B6
- Nachtblindheid: vitamine A
- Kloofjes in de mondhoeken: vitamine B2
- Botbreuken: vitamine D
- Spijsverteringsstoornissen: vitamine B1
- Vertraagde wondgenezing: vitamine C
- Bloedarmoede: vitamine B6, B11 en B12
- Zenuwaandoeningen: vitamine B1
- Geheugenverlies: vitamine B12
Een teveel aan vitaminen
Hoofdpijn, algemene malaise, anorexie, maag- en darmklachten kunnen algemene symptomen zijn van een teveel aan vitaminen.
Wist je dat...
... alcohol de biobeschikbaarheid van vitamine B1 en B2 vermindert?
... de biobeschikbaarheid van vitamine K uit groene groenten beperkt is?